Til innhold

Möt Olle, Nätverksarkitekt

Olle Johanssons resa från praktik till jobb som nätverksarkitekt
När Olle Johansson flyttade från Ängeholm till Malmö för sex år sedan var siktet inställt på utbildningen Cisco Certified Administrator på Teknikhögskolan. Utbildningen ledde till praktik på Telenor Inpli, som ledde till jobb som konsult och nätverkstekniker. Många kundmöten och certifieringar senare är Olle i dag nätverksarkitekt och utgör, tillsammans med Dejan Tosovic, Nätverksarkitekteamet på Telenor Inpli.

Vad gör du på Telenor Inpli?
Som nätverksarkitekt jobbar jag både med nätverksteknik och kundrelationer. Det är en mix som passar mig väldigt bra. Mitt uppdrag är att hitta lösningar som skapar mervärde för våra kunder. Det är en ny roll i ett nytt team så jag är jag väldigt glad att jag har fått förtroendet att vara med och bygga något från grunden. Det visar att det finns bra möjligheter att utvecklas här.

Hur kom du in på Telenor Inpli?
I slutet av utbildningen ingick två månaders praktik under examensarbetet. Jag kontaktade Telenor Inpli och fick praktik som nätverkstekniker. Då jobbade jag med felsökning och support inom nätverk och kommunikation, vilket är det man brukar göra som ny tekniker. Jag trivdes riktigt bra och det var tydligen ömsesidigt, för direkt efter utbildningen blev jag anställd.

Du började alltså som praktikant. Hur har din resa sett ut sedan dess?
Efter praktiken lämnade jag driften och blev anställd som konsult. Det innebar att jag jobbade mycket ute hos kund, bland annat med att mäta och placera ut accesspunkter samt utförde installations- och konfigurationsjobb. Jag fick ofta jobba tillsammans med en senior tekniker, vilket var lärorikt. Jag provade på flera olika roller och återvände efter en tid till nätverksdriften. Jag hade hela tiden ambitionen att utvecklas och min chef var väldigt stöttande och pushade mig i rätt riktning. Det var nog en kombination av bra ledarskap, min målmedvetenhet och möjligheten till vidareutbildning som gjorde att jag kunde avancera till rollen som nätverksarkitekt.

Hur håller du dig uppdaterad i en snabbt föränderlig omvärld?
En fördel med Telenor Inpli är att man satsar på utbildningar och kompetensutveckling. Sedan jag började för fem år sedan har jag certifierat mig i Cisco, Juniper, Aruba och Fortinet. Förra året deltog jag på konferensen Aruba Atmosphere i Nashville i USA där jag fick ta del av de senaste nyheterna under en fullspäckad vecka. Det är viktigt för mig att jobba på ett företag som satsar på personalen.

Har du några tips till den som vill börja jobba i din bransch?
Börja med att lära dig grunderna om nätverk; det som vi i branschen kallar för lager 2, 3 och 4. När du väl kan grunderna så kan du fördjupa dig i olika produkter och tillverkare. Säkerhet och automatisering är två heta områden just nu så håll koll på det. Du behöver inte vara programmerare för att jobba som nätverksarkitekt men det är bra om du förstår hur programmering och skripting funkar. Och som sagt, välj ett företag som utvecklar sina anställda; i den här branschen blir du aldrig fullärd.

Hur uppstod ditt teknikintresse?
Det kom redan när jag var liten och pappa, som var datoransvarig på en skola, tog hem nya datorer som fick testa. Det utvecklades som en hobby med chattar och onlinespel men sedan började jag experimentera med enklare programmering och att bygga hemsidor i Notepad. Efter universitetsstudier inom bland annat statsvetenskap och strategisk kommunikation vann teknikintresset och jag började plugga på Teknikhögskolan i Malmö. Det kan vara en fördel i min bransch om man har ett privat teknikintresse, men det är absolut inget måste.

Servicedesk

+46 (0)8-410 231 17

Kontakta oss

+46 (0)8 410 23 100