Til innhold
mejl säkerhet

Så upptäcker du falska mejl

Visste du att över 65 % av alla mejl är skräppost och att e-post är den största kanalen för spridning av skadlig kod? Den här typen av digital brottslighet kallas nätfiske, eller phishing, och så gott som alla får den här sortens falska mejl då och då. Avsikten med ett sådant mejl är att få dig att lämna ut personliga uppgifter och i de flesta fall att komma åt dina pengar. Så frågan är: Hur ska man kunna veta om ett mejl är falskt eller inte?

 

Här är 10 tips om hur du identifierar falska mejl:

 

1 – Lita inte blint på den synliga avsändaradressen

Internetbrottslingens favorittaktik är att spoofa (förfalska) avsändarens namn och adress. Kontrollera adressen genom att hålla muspekaren över den. Om adressen ser märklig ut, öppna inte mejlet. Öppna heller inte eventuella bilagor eller länkar.

 

2 – Läs, men klicka inte

Håll musen över alla länkar i meddelandet. Om länkadressen ser märklig ut ska du inte klicka på den. Är du är osäker och vill testa länken kan du öppna en ny flik i din webbläsare och skriva in webbadressen där. Det är mindre riskabelt än att klicka på länken i ditt e-postprogram.

 

3 – Var uppmärksam på skrivfel och dåligt språk

Seriösa företag skickar sällan mejl som innehåller grova stavfel eller grammatiska fel. Läs meddelandet noga. Om något ser misstänkt ut, kontrollera avsändaren innan du följer några instruktioner i meddelandet.

 

4 – Kontrollera hälsningsfrasen

Är mejlet adresserat med något vagt uttryck som ”Kära kund”? I så fall bör du se upp – seriösa företag använder vanligtvis en personlig hälsningsfras med ditt för- och efternamn.

 

5 – Lämna aldrig ut personliga uppgifter

Etablerade företag som till exempel banker och försäkringsbolag frågar aldrig efter personliga uppgifter via mejl. Lämna inte ut sådana uppgifter!

 

6 – Kontrollera avsändare och signatur

Om mejlet inte innehåller någon information om avsändaren eller om hur du kontaktar företaget är det en stark indikation på att mejlet är ett nätfiskeförsök.

 

7 – Var uppmärksam på påtryckningsförsök eller hot i ämnesraden

Att spela på känslor, använda hot eller få dig att känna att ärendet är brådskande är en vanlig nätfisketaktik. Var uppmärksam på formuleringar i ämnesraden som ”ditt konto har spärrats” eller ”ditt konto har utsatts för ett obehörigt inloggningsförsök ”.

 

8 – Klicka inte på bilagor utan vidare

En vanlig nätfiskemetod är att bifoga en fil som innehåller skadlig kod. Skadliga program kan förstöra filer i din dator, stjäla dina lösenord eller spionera på dig utan att du märker det. Därför bör du tänka dig för innan du öppnar e-postbilagor som du inte förväntat dig att få. Om du känner till avsändaren är det ingen fara, men är avsändaren okänd bör du undvika att öppna bilagor.

 

9 – Lita inte blint på headern

Längst upp i meddelandet hittar du en del information som till exempel datum, avsändare, mottagare och ämne. Denna information kallas header. Nätbedragare använder ofta dessa uppgifter till att dölja kod. Om du får ett mejl som innehåller fler headers än vanligt bör du vara på din vakt.

 

10 – Lita inte på allt du ser

Det finns nätbedragare som är extremt skickliga. Men att ett meddelande är skrivet på god svenska och innehåller en autentisk logotyp och en till synes giltig avsändaradress betyder inte nödvändigtvis att det är äkta. Därför bör du alltid vara på din vakt när du tittar i din inkorg – om något ser det minsta misstänkt ut, öppna inte meddelandet.

 

Rekommendationer

Vårt IT-säkerhetskoncept handlar om att se, förstå, agera och lära, och bygger på synlighet, kontext och automation. Allt detta är nödvändigt för du ska kunna upptäcka risker så fort som möjligt, identifiera kritiska händelser, hantera brott mot säkerheten och förhindra att säkerhetsincidenter upprepas. Ju fler attribut du kan knyta till en händelse, desto lättare är det avgöra om den är kritisk eller inte. Vi rekommenderar att du tar ett helhetsgrepp på säkerheten – från ändpunkterna via nätverket och vidare ut i molnet. Stoppa säkerhetshoten innan de hinner göra skada och se till att reaktionstiden vid en detektering blir så kort som möjligt. Säkra alla enheter i nätverket och fokusera på att uppfylla alla regler och bestämmelser i alla led.

 

Vi står till er tjänst

Har ni många ändpunkter i nätverket och upplever att säkerheten inte är 100 % under kontroll? Vi genomför gärna en sårbarhetsanalys hos er. På så sätt får ni en fullständig överblick över läget och därefter kan vi tillsammans ta de steg som krävs för att säkra företagets tillgångar. Ta kontakt med oss för ett viktigt samtal om säkerhet.

 

Servicedesk

+46 (0)8-410 231 17

Kontakta oss 

+46 (0)8 410 23 100