Til innhold

Älmhults kommun erbjuder trådlöst internet till alla

Älmhults kommun är en av Sveriges snabbast växande kommuner och det beror inte bara på ett framgångsrikt möbelföretag. I över tio år har kommunen samarbetat med Telenor Inpli för att förenkla människors vardag genom digitalisering. Gratis trådlöst internet till alla är ett exempel. Men det tar inte slut där.

Det var under sommaren 2015 som Älmhults kommun beslutade sig för att satsa på ett öppet trådlöst nätverk för kommunens invånare och besökare. Projektet låg väl i linje med kommunens strategi att utveckla en mobil och säker digital arbetsplats.

Telenor Inpli fick uppdraget att designa och implementera nätverket med produkter från HPE/Aruba. Samarbetet innebär att kommunen och företaget jobbar tätt tillsammans.

– Vi har avtal med Telenor Inpli gällande produkt- och konsultförsörjning. Vi gör mycket själva och har bra kompetens inom kommunen. Men när vi behöver specialistkompetens anlitar vi Telenor Inpli, berättar Robert Palmqvist, IT-­chef på Älmhults kommun.

«Vi har avtal med Telenor Inpli gällande produkt- och konsultförsörjning. Vi gör mycket själva och har bra kompetens inom kommunen. Men när vi behöver specialistkompetens anlitar vi Telenor Inpli.» 

 

Robert Palmqvist, IT-­chef på Älmhults kommun.

Säkert och enkelt internet till alla

Idag kan både boende och besökare koppla upp sig trådlöst i skolor och fastigheter samt på Älmhults torg och tågstation. Inloggningen sker enkelt via Facebook eller sms. Samtidigt som enkelhet är ett ledord så är säkerheten, med robusta brandväggar, extra viktig i ett stort och öppet nätverk.

Eftersom nätet är öppet för alla gynnar det etablerade såväl som nytillkomna kommuninvånare. En positivt effekt är att nyanlända snabbt kan få tillgång till digitala språkverktyg, vilket i sin tur förenklar kommunikationen och på sikt även integrationen.

– Projektet har varit väldigt framgångsrikt. Att jobba med Robert Palmqvist och Älmhultskommun är alltid utmanande och givande. Deras mål är att leverera lösningar i toppklass till kommunens invånare och gäster och vi är stolta över vårt samarbete, säger Fredrik Troberg, Account Manager på Telenor Inpli.

Får framtidens kommun plats i fickan?

Älmhults kommun och Telenor Inpli har flera innovativa projekt på gång med fokus på mobila lösningar. Med Mobile Engagement från HPE/Aruba finns stora möjligheter att utnyttja geolokalisering och att göra arbetsplatserna mer flexibla.

– Vi har en idé som vi arbetar kring tillsammans med Telenor Inpli. Idén är baserad på vår Bluetooth-funktion i nätet och lösningen möjliggör att vi på IT kan erbjuda verksamhetsnyttiga funktioner, såsom positionering till exempelvis bibliotek och hotell i kommunen, berättar Robert.

– Älmhults kommun är verkligen i framkant när det gäller nya lösningar, Vi är stolta och glada över att kunna hjälpa dem med våra lösningar och expertkompetens, avslutar Fredrik på Telenor Inpli.

Servicedesk

+46 (0)8-410 231 17

Kontakta oss

+46 (0)8 410 23 100