Til innhold

Får alla studentenheter online med IPv6

Dagens studenter har inte bara en eller två enheter online, de har fyra eller fem. Resultatet blir problem med att komma ut på nätet. Och utan tillgång till nätet kan studenterna inte jobba med sina uppgifter. Med god hjälp från det som nu heter Telenor Inpli löste Högskolan i Lillehammer (HIL) problemet genom att konvertera till IPv6.

Erfarenheten av övergången till IPv6 är utan tvekan positiv. Förut brukade IT-chef Gunnar Toftegaard med kollegor motta en mängd klagomål och oro från studenter som inte kom ut på nätet. Nu är det slut med det. Studentkåren rapporterar om en dramatisk minskning i antalet klagomål.

– Vi ligger steget före nu och slipper lägga så mycket tid på att rätta till problem. Jag tvekar inte att rekommendera detta och många sektorer skulle nog vinna på övergången till IPv6, säger Toftegaard.

IPv6 är ett resultat av en medveten strategi

– Under 2014 påbörjade vi en strategiprocess där vi undersökte hur HIL skulle växa. Vi såg att vi var tvungna att utföra ett stort infrastrukturlyft på serverparken och sedan implementera Microsoft över hela linjen. Därefter var vi tvungna att göra något åt nätverket på campus och i studentbostäderna. Nätverket var på väg att bli helt fullt, berättar Toftegaard.

Han hade upplevt detsamma som andra IT-chefer inom utbildningssektorn, nämligen att IPv4-adresserna hos Uninett var på väg att ”ta slut”. Studenter som anlände sent till Campus kom inte ut på nätet och kunde inte arbeta med sina uppgifter.

– Studenter år 2016 har inte bara en eller två enheter online utan fyra eller fem, säger Toftegaard.

Från IPv4 till IPv6
Då behövs det naturligtvis fler IP-adresser. Det finns endast fyra miljarder IPv4-adresser medan mängden IPv6-adresser i princip är oändlig. Det har sagts att det finns tillräckligt med IPv6-adresser för att varje känd stjärna i universum skulle kunna få 250 vardera. Och hur många stjärnor finns det i universum? Ja, ungefär 300 triljoner…

– Vi har varit medvetna om begränsningarna med IPv4 och möjligheterna med IPv6 ett bra tag nu och fick med bytet av serverinfrastrukturen en chans att gå över till IPv6, säger han.

«Vi har löst IP-utmaningen och samtidigt fått ett zonuppdelat campus. Stabiliteten är mycket bättre och säkerheten är ordentligt ombesörjd.»

 

Gunnar Toftegaard, IT-direktör, Högskolan i Lillehammer

Löst IP-utmaningen
– Vi kom fram till att vi ville göra övergången med hjälp av Uninetts virtuella NAT-boxar, säger Toftegaard. NAT-boxarna är en teknik som ger fler enheter tillgång till internet genom samma IP-adress. Därefter skulle dual stack upprättas på det trådlösa nätverket i studentbostäderna och på Campus och vartefter även på andra nätverk.

– Vi har löst IP-utmaningen och samtidigt fått ett zonuppdelat campus. Stabiliteten är mycket bättre och säkerheten är ordentligt ombesörjd.

Matnyttig IPv6-kurs
Telenor Inpli bistod HIL i implementeringen av IPv6 både på trådbundet och trådlöst nätverk samt utbildade HIL i övergången till IPv6. Kompetensöverföring var centralt i leveransen.

– Vi lärde oss mycket av implementeringen och  IPv6-kursen var mycket matnyttig för att ge oss stöd i det som var en brant inlärningskurva. Nätverksteamet är mycket nöjda och det har visat sig vara ett mycket bra val för oss, avslutar Toftegaard.

Servicedesk

+46 (0)8-410 231 17

Kontakta oss 

+46 (0)8 410 23 100