Til innhold

Så knyter Lunds universitet samman både människor och kunskap – helt trådlöst

Lunds universitets historia sträcker sig över fem sekel. Men för att rankas som ett av världens främsta lärosäten krävs mer än en imponerande historia; med toppmodern teknik och forskningsanläggningar som MAX IV och ESS är blicken tydligt fäst mot framtiden.

En säker och stabil trådlös uppkoppling är idag en självklarhet för både studenter och anställda. Allt från direktsända videoföreläsningar till hantering av känsliga forskningsuppgifter ställer mycket höga krav på nätverket.

Sedan 2005 har Telenor Inpli levererat produkter, tjänster och konsulter till Lunds universitet.

– Telenor Inpli förädlar tjänsterna efter våra behov och krav. Vi har kompetensen men måste inte göra allt själva, säger Gunnar Knutsson, Leveransansvarig nät på LDC som ansvarar för IT och service på Lunds universitet.

Idag finns över 2,500 accesspunkter på unveristetsområdet. För att öka tillgängligheten installerar man mer än tusen nya accesspunkter – varje år.

«Vi lever i en värld där allt förändras, med en partner som Telenor Inpli kan vi se framåt och känna oss trygga med utvecklingen.»

Gunnar Knutsson, Leveransansvarig nät på LDC

Det internationella lärosätet

Nätverket används inte bara av de 40 000 studenterna och 7 400 medarbetarna i Skåne. Lunds universitet har en tydlig internationell profil med partneruniversitet i mer än 70 länder.

För att koppla samman alla aktörer använder man ett virtuellt nätverk (VPN) som möjliggör distansuppkoppling direkt mot nätverket. Det ger rätt personer samma tillgång till nätverket – oavsett om de befinner sig på campus eller i Kanada.

 

«Vi ser varandra som strategiska partners»

Telenor Inpli ansvarar för hela leveransen av det trådlösa nätverket med allt från arkitektur och design till installationer, inklusive projektledning och rådgivning.

– För oss är det viktigaste att kunden känner sig trygg från ax till limpa. Vi ser varandra som strategiska partners som driver varandra framåt, säger Patrik Axelsson, Account Manager på Telenor Inpli.

Den tekniska lösningen bygger på Airwave från HPE/ Aruba där Lunds universitet enkelt kan överblicka den trådlösa miljön. LDC hostar Airwave och Telenor Inpli driftar miljön och övervakningen.

– Vi lever i en värld där allt förändras, med en partner som Telenor Inpli kan vi se framåt och känna oss trygga med utvecklingen, sammanfattar Gunnar.

Servicedesk

+46 (0)8-410 231 17

Kontakta oss

+46 (0)8 410 23 100